torsdag 25 augusti 2011

Tekniktips för maskning med många stämplar

Att maska är jättekul, tycker jag. Därför tänkte jag visa er hur jag gör, så de som ej har provat vågar sig på.

Det man behöver då man ska maska är stämpelpapper, stämplar och dynor, sax, bakgrundsfärg samt icke permanent tejp. (jag brukar ha
tejprullen från Panduro, den blå)
 1. Jag valde ut de stämplarna jag ville skulle vara med på mitt kort. För att se om de passar i hop har jag lagt dem som ett litet collage framför mig och lagt till och tagit bort tills jag blir nöjd. Denna gång har jag valt ett staket, ett träd, ett hus, en lyktstolpe och en bil. Den som ska få kortet har gift sig och flyttat till hus.
2. Jag väljer alltid att ha hela stämpel pappret på bordet, jag skär till det efteråt då jag ser resultatet.
Nu gäller det att tänka TVÄRTOM!! Det du vill ska komma närmast eller ska synas bäst ska stämplas först. Den första stämplingen tar jag långt ner på pappret.

 3. Jag stämplar en likadan bil som jag klipper ut, tar icke permanent tejp på den och sätter den så den täcker bilen på pappret.

 4.Nu tar jag fram mitt staket och stämplar över bilen, det gäller att trycka till lite extra där bilen är.
Det gäller också att stämpla motivet lite högre upp och lite på den andra stämpeln, för att sedan få ett djup i bilden.Som ni ser har stämpeln ej tagit överallt på sidorna, så det blir mer jobb för mig då jag måste använda pennor att fylla i efteråt.

 5. Jag stämplar ett till staket som jag klipper ut, tar tejp på och sätter över det andra staketet.

 6.Sedan arbetar jag mig vidare, allt stämplar jag två gånger för att kunna täcka på bilden.

7.Nu har jag tagit stolpen, sedan huset och sist träden.

 8.Nu är allt täckt, trädgrenarna är svåra att klippa ut så jag måste i efterhand täcka med färg. obs fel tejp.

9. Jag färglägger ofta bakgrunden med distresser och små duttar. De finns att köpa på Hennes för ca 20 kr för flera stycken.

 10. Jag börjar med himlen som får mest turkost över sig men även lite blått. Jag vill inte att det ska bli för mörkt, så jag lägger i lite gult.
 11. Då himlen känns klar duttar jag vidare med grönt i 2 olika nyanser, har även gult i. Ljusare och ljusare ju längre ner jag kommer så det blir som en gräsmatta.
 12. Till sist duttar jag lite försiktigt med brunt längs ner. Nu ska alla lager av ditsatta papperssnuttar tas bort.
13. Såhär blev det då jag tog bort alla papper. Nu är det bara att sätta igång att börja färglägga och sedan försiktigt dutta med mer distresser på där det fortfarande är vitt. Ibland målar jag med mina copics på för att ljusa upp runt tex. träden men det är olika.

Jag trodde den tejp jag tagit var rätt men den slet med sig delar av mina stämplade motiv så denna får jag tyvärr efter allt arbete kasta. hade det bara varit bilen som var förstörd så hade jag kunnat stämpla en ny som jag klipper ut. Då kan man sätta den på kuddar för lite kul effekt.

Pippin skrev en bra grej här på kommentarer, att man kan klippa stämplen lite mindre så blir det mindre vita ytor.
Fick även tips av  Design Annique att använda postis på rulle som har tejp på hela baksidan-smart och tack för idén


Hoppas jag inspirerar dig att maska.
Stephi

12 kommentarer:

 1. Har alltid velat testa att maska... Men hitills bara fegat! :D
  Kanske är dax att ge sig på det nu när jag ser hur snygga grejer du gör! Och det ser ju faktiskt inte så farligt svårt ut.... :D

  Tack för inspirationen!

  SvaraRadera
 2. Jättefint maskat! Kram Sandra

  SvaraRadera
 3. Vad häftigt, de där med maskning har jag inte lärt mig! Kankse något att lära sig =)

  SvaraRadera
 4. Det måste jag testa :)
  Kram från neo

  SvaraRadera
 5. Jag har tänkt ta typ 25kr st för dom eller något sådant. Men just nu håller jag på att leta efter ett bra och smidigt sätt att sälja dom på, så jag slipper maila. Vet du något bra sätt?

  SvaraRadera
 6. vilken bild du byggt upp! så läckert!

  SvaraRadera
 7. Snyggt! Men attans att tejpen var fel! Jag brukar också använda den där Panduros ickepermanenta roll-on-klister... eller vad det nu kan heta. Det lämnar efter sej lite små pluttar, men de är lätta att gnugga bort, ju.

  Ditt motiv är iallafall jättefint!

  SvaraRadera
 8. Jättefint! De stämplarna passar väldigt bra ihop. Ett tips för att slippa så mycket vitt runt det maskade är att klippa ut masken pyttelite mer än själva bilden, typ klippa bort den svarta kanten. Då kommer man närmare utan att komma in på den stämplade bilden.
  Kram

  SvaraRadera
 9. smart, tack för tipset!!!!!

  SvaraRadera
 10. Men så fräckt! Görfint! :-)
  kram K.

  SvaraRadera
 11. Verkligen en jätteläcker bild du byggt upp. Jag har oxå maskat men aldrig så många stämplar då det verkat lite knepigt.......men nu ska jag nog våga mig på det.
  Stort tack för superbra beskrivning!

  SvaraRadera

Jag blir så glad att du tar dig tid att skriva en rad, tack ska du ha.